Sunday, May 1, 2011

Instalacije programa 2

Fajlovi tar.gz i tar.bz2

Ovo su zipovani folderi programa koji su u obliku izvornog koda i da bi se mogli korisiti moraju se raspakovati i instalirati putem Terminala. Kada skinemo ovakav fajl potrebno je da ga odzipujemo (desni klik - extract here). Odzipovani folder premjestimo na nama pogodnu lokaciju (home folder ili Desktop).
Otvorimo Terminal i putem njega dodjemo do odzipovanog foldera. Na pr.: odzipovani folder se zove magio-1.05 i nalazi se na Desktopu. Za ovaj primjer kucamo sledeće komande:

cd Desktop/magio-1.05
./configure
make
sudo make install

NAPOMENA: obično se u ovakvim proramima nalaze README fajlovi koji objašnjavaju proces instalacije, tako da je poželjno da prvo pročitate README prije nego bilo šta počnete. Postoji mogućnost da je zapakovana sh skripta koja samo treba da se pokrene.


Instalacija (pokretanje) programa u obliku "sh" skripte
Ovaj vid programa najčešći je kod igrica. Potrebno je da dvoklikm uđete u odzipovani tar.gz folder i da određenm fajlu (na pr.: start.sh) date pravo da se pokrene tako što ćete desnim klikom kliknuti na njega, yatim na karticu Permision i staviti strik na ALLOW EXECUTING AS A PROGRAM, a zatim ga dvoklikom pokrenuti i odabrati opciju RUN ili RUN IN TERMINAL
Pored ovoh postoji i komlikovaniji način: dozvolimo fajlu da se izvrši kao program, a zatim putem Terminala navodimo do njegovog foldera i kucamo komandu sh ime_fajla (na pr.: sh start.sh)


Instalacija .bundle fajlova

Ovavrstafajlova je veoma rijetka i lako se instalira komandom:
sh ime_fajla.bundle


Instalacija .rpm fajlova

Ova vrsta fajlova je karakteristična za Redhet i Fedora distribucije. RPM fajlovi se ne mogu direktno instalirati već se konvertuju u .deb fajlove (Debian-Ubuntu fajlovi - kao .exe za Windows), a zatim ih instaliramo.
Ukoliko nemamo alat za ovo konvertovanje istaliramo iz Terminala komandom:
sudo apt-get install alien dpkg-dev debhelper build-essential
sada da bi konvertovali određeni program unosimo sledeću komandu:
sudo alien ime_fajla.rpm
 ova komanda će konvertovati .rpm fajl i kreirati novi .deb fajl pored njega, koji moćemo dvoklikom instalirati

No comments:

Post a Comment