Monday, May 23, 2011

BlueProximity - vas bluetooth kljuc

Ukoliko ste imali situacija da ste hitno morali da napustite vas racunar, a pritom zaboravili da ugasite ili zakljucate aplikacije/PC kako vam neko nebi ugrozio privatnost. Postoji rjesenje za sve one koji posjeduju bluetooth na racunaru (nebitno jel integrisan ili na usb), a zove se BlueProximity

Princip rada ove aplikacije je sledeci:
Uparite (preko bluetootha) neki uredjaj (koji ima BT) sa racunarom i podesimo na uredjaju da ne mora da pita za autoritizaciju. Uredjaj moze bit bilo koji, koji ima BT: mobilni, BT slusalice, tabletPC.... Za primjer cemo uzet mobilni.

Ukoliko se odredjeni mobilni uredjaj odmakne od komjutera vise od 2m (distancu mozete sami da podeste), komjuter se sam zakljucava i pali screen-saver. Ukoliko se sa tim istim telefonom primaknemo nasem zakljucanom komjuteru, komjuter se sam otljucava i gasi screen-saver.

Instalacija ovog programa je veoma jednostavna. Dovoljno je da u terminal unesete sledecu komandu:

sudo aptitude install blueproximity
 
Kada uparite uredjaje potrebno je da kliknete na novu ikonicu u tray baru (znak BT i kljuc) i odaberete na koj uredjaj vas komjuter treba da reaguje (kliknuti na MAC adresu a zatim na USE SELECTED DEVICE).
 
a zatim u kartici (tabu) LOCKING odrediti distancu dometa kao na sledecoj slici:

 

No comments:

Post a Comment