Sunday, April 22, 2012

Illumination Software Creator

Illumination Software Creator je cross-platform aplikacija koja vam omogucava da kreirate programe bez ijedne linije koda. Takodje vam omogucava da jedan isti projekat iskoristite za sledece platforme: Linux, Windows, Mac, Android, IOS, Flex/Flesh i Maemo, a uskoro i WP7.

Za instalaciju dovoljno je da podjete na njihov web sajt i sa odeljka download preuzmete fajl za odgovarajuci OS.


Kao sto se moze vidjeti na slici iznad, kreiranje programa se obavlja prevlacenjem "blokova" sa lijevog panela, zadavanje svojstava i povezivanje istih. Na zvanicnom sajtu, pod sekcijom LEARN se moze naci desetak tutorijala jako dobro objasnjeni.

REPUBLIC OF ZABJELO!!! (HELO WORLD)


Radi lakseg snalazenja uklonicemo dva bloka koja se nalaze u sredini, tako sto cemo kliknuti na njih, a zatim stisnuti DELETE na tastaturi. Na desnoj strani mozete upisati naziv projekta i njegovu verziju.


Za ovaj projekat postoje dva nacina: LAKSI - direktno kreiranje messageBox-a i teksta u njemu i OPSIRNIJI - kreiranje varijable (text), kreiranje prozora i njihovo povezivanje. Za primjer cemo uzeti laksi nacin.


Sa lijeve strane, pod kategorijom USER INTERFACE odaberemo i prevucemo MESSAGE BOX. Na desnoj strani striknemo COSTUM MESSAGE i upisemo zeljeni text.


Zatim je potrebno da povezemo ova tri bloka tako sto cemo kliknuti na bijelu tacku u prvom bloku i prevuci je do lijeve tacke u drugom bloku. To isto uraditi sa drugim i trecim blokom. Rezultat bi trebao da bude slican ovom na slici iznad. Da bi provjerili rad vase novo-kreirane aplikacije potrebno je da je sacuvate, kliknete na dugme RUN APP i odaberete zeljenu platformu. Nakon nekoliko trenutaka vasa aplikacija ce se pokrenuti.


Treba napomenuti da ISC nije potpuno besplatan. U trial verziji nudi sve opcije, ali je ogranicen na 10 blokova po projektu. Sto znaci da sa 10 blokova opet moze da se kreira neka jednostavna aplikacija. Cijena ovog programa je oko 40 eura. Medjutim, (trenutno!) postoji mogucnost da sami odaberete cijenu za koju mislite da je prava (od 5-200$) i po uplati iste dobijete kljuc za koriscenje bez ogranicenja za trenutnu verziju.

No comments:

Post a Comment